Programma Het leven delen

P

Het doel van dit programma is om liefde en recht meer laten stromen in ons leven, met als gevolg minder uitbuiting en het ontstaan van nieuwe levensvreugden.

We doen dit door mensen in contact te brengen met de stroom en elkaar aan te moedigen hen aan om de stroom z’n werk te laten doen. Dit kan individueel en het liefst in kleine groepjes. In de groepjes begeleidt een kringleider die ervaring heeft met leven vanuit de stroom het zoekproces en neemt leden mee in de beleving van de stroom. Het hoe en wat worden niet voorgeschreven en dat geeft vrijheid en creatieve vreugde (joy of creation).

Het leven delen is niet alleen een praktische opgave, het vraagt ook om te werken aan jezelf: wat is mijn relatie tot spullen? Ben ik bereid om te delen? Hoe verrijkt dit mijn leven? Met andere woorden: we hebben een spiritualiteit van spullen nodig. Daarom willen we in dit programma veel aandacht besteden aan inspiratiebronnen: de liefdevolle en rechtvaardige woorden van God en onze relaties met elkaar.

Wie spullen deelt, ontmoet vaker spontaan andere mensen. Wat begint met spullen delen, kan uitmonden in het leven delen. Stel je eens het volgende praktische vergezicht voor:

Er was eens een wijkkerk. Een van de vele gemeenten en parochies die samen, en toch elk op hun eigen manier, proberen om het recht te zoeken bij het voorzien in hun levensbehoeften. Drie keer in de week is het deelmiddag. Leden zijn bezig om het depot in het wijkgebouw te ordenen en om de producten- en dienstencatalogus op de kerkapp bij te werken. Er staat een ontmoetingstafel met verse koffie en koekjes. De kerktuin is symbolisch omgetoverd tot moestuin (de gemeenschappelijke tuin waar de bulk van hun groenten vandaan komt ligt net buiten de kern) en op de parkeerplaats staan verschillende typen deelauto’s en deelfietsen.

Mensen lopen in en uit. Ze komen spullen afhalen en terugbrengen: elektronica, klusspullen, keukengerei, speelgoed, boeken, tuingereedschap en vrijetijdsspullen. Het zijn zowel nieuwe als gebruikte spullen. De gebruikte spullen ruilt men, deelt men of geeft men weg aan buurtgenoten die het nodig hebben. De nieuwe spullen zijn ingekocht via het collectief dat alle producten onderzoekt op rechtvaardigheid en namens hen in gesprek gaat met leveranciers. De vergoeding van de reparateurs en beheerders, de verzekering van de duurdere deelspullen, het onderhoud van de tuinen en steeds meer onderlinge diensten, zoals coaching en schilderwerk, lopen via een lokale coöperatie.

Ze blijven nog even hangen bij de ontmoetingstafel. Ze praten na over de viering van de afgelopen zondag, Koninkrijkszondag. En ze nemen de tijd om elkaar te vragen hoe het gaat. Er heerst een opgewekte sfeer. In de wijk begint Het leven delen steeds bekender te worden.

Wil je je aanmelden voor dit programma? Als deelnemer of wellicht als groepsleider? Laat dan hieronder je gegevens achter. Wij nemen dan contact met je op. Je bent van harte welkom!


Aanmeldformulier


Je kunt ook aan de slag om lokaal spullen te delen en te repareren. Wat begint met spullen delen, kan uitmonden in het leven delen.Maak je aanmelding compleet door je contactgegevens achter te laten. We behandelen je contactgegevens uiteraard strikt vertrouwelijk.
[2] Bron: Paul Schenderling & Matthias Olthaar 2019. Zie: genoegomteleven.nl/onderzoek-moderne-dagloners.

[1] Bron: Babette Porcelijn 2018. Bereken je eigen impact via mijnverborgenimpact.nl.

Meest recente berichten

Contact

Neem gerust contact op als je een vraag hebt of deel tips over eerlijke producten met een lange levensduur.