Hoofdpagina

Uit Eerlijke producten wiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het vinden van eerlijke producten met een lange levensduur is cruciaal. Alleen dan lukt het al het andere leven op de aarde zo min mogelijk aan te tasten én om tijd vrij te spelen voor meer rust, sociale contacten, aandacht, enzovoorts. Het mooie is dat als je eerlijke producten met een lange levensduur koopt en ze deelt met elkaar, je niet alleen de sociale en ecologische keerzijde van productie fors vermindert, maar ook veel geld (en daarmee tijd) bespaart, omdat de kosten over meer mensen en over een langere tijd gespreid worden. Een groot probleem bij het vinden van eerlijke producten is dat het ongelofelijk veel uitzoekwerk kost om voor elk nieuw product dat je nodig hebt na te gaan welk product rechtvaardig geproduceerd is en lang meegaat. Bestaande initiatieven die mensen hierbij kunnen helpen schieten tekort. De voornaamste tekortkomingen van het huidige handjevol initiatieven is dat ze (a) vrijwel uitsluitend op kleding gericht zijn, (b) zich vooral richten op de grote merken, (c) onoverzichtelijk zijn door het vele aantal merken in de vergelijking, (d) geen inzicht bieden in de levensduur van producten, (e) geen mogelijkheid tot persoonlijk advies bieden, en (f) geen nieuw onderzoek doen op basis van de prangende vragen die mensen hebben.

Het doel van de Eerlijke producten wiki is: eerlijke producten met een lange levensduur zichtbaar en vindbaar maken. We doen dat op de volgende manier:

1. Inzichten verzamelen via de wiki: Leden van de community kunnen zelf tips aandragen en wijzigingen voorstellen. Om het overzicht te behouden streven we ernaar om per productcategorie een beperkt aantal kleine en middelgrote productpioniers te adviseren die echt een verschil maken. Daarnaast is omwille van de betrouwbaarheid een goede bronvermelding nodig en een scherp oordeelsvermogen om knopen door te hakken. Hier spelen de ervaren adviseurs van de community een sleutelrol.

2. Ontwikkelen nieuwe kennis en ontsluiten bestaande kennis: De community doet onderzoek naar producten waar de leden vraag naar hebben. We organiseren ook de ontsluiting van productendatabases op het terrein van rechtvaardigheid en levensduur uit andere landen, zodat we alleen nieuw onderzoek hoeven te doen als het echt nodig is.

3. Aanjagen IMVO transitie: Naarmate programma 2 groter wordt krijgen productpioniers een steuntje in de rug. Ook ontstaat de mogelijkheid om in gesprek te gaan met bedrijven om productieketens verder te verbeteren, waardoor we de IMVO-transitie van onderop aanjagen.