Deel tips over eerlijke producten

D

Het programma ‘Eerlijke producten kopen’ heeft als doel om eerlijke producten met een lange levensduur zichtbaar en vindbaar maken.

We ontwikkelen een website waarin inzichten verzameld worden. Leden van de community kunnen zelf tips aandragen en wijzigingen voorstellen. Om het overzicht te behouden streven we ernaar om per productcategorie een beperkt aantal kleine en middelgrote productpioniers te adviseren die echt een verschil maken. Daarnaast is omwille van de betrouwbaarheid een goede bronvermelding nodig en een scherp oordeelsvermogen om knopen door te hakken. Hier spelen de ervaren adviseurs van de community een sleutelrol.

Hieronder staan voorbeelden van een algemene producttip (accoya hout) en een productpionier (Moyee Coffee). Ken jij ook een productpionier in een bepaalde productcategorie? Deel je tip dan met de community!


  Voorbeeld 1: Producttip kozijnen: accoyahout

  Stel, je moet de kozijnen van je woning vervangen en zit daarmee in je maag. Je wil geen tropisch hardhout kopen en daarmee bijdragen aan ontbossing. Maar je wil ook geen kunststof kozijnen. Die worden namelijk van PVC gemaakt en de productie van PVC is heel schadelijk voor het milieu. Bovendien gaan ze maar vijfendertig jaar mee. Een producttip die een oplossing biedt is accoyahout, een zachte, snelgroeiende houtsoort die door een milieuvriendelijke behandeling tot negentig jaar meegaat. Je kunt het zelfs onbehandeld laten, dus verven is niet nodig.

  Voorbeeld 2: Productpionier koffie: Moyee Coffee

  De koffiebonen komen allemaal uit ontwikkelingslanden. Onverwerkte koffiebonen zijn heel goedkoop, waardoor de koffieboeren die het zware werk doen er nauwelijks wat aan verdienen. Vervolgens halen we de koffiebonen naar Nederland, waar we de koffie verwerken: branden, mengen, verpakken, in de markt zetten, enzovoorts. De verwerkte koffie wordt geëxporteerd naar andere landen. Omdat verwerkte koffie veel meer oplevert dan koffiebonen, verdienen wij in Nederland veel meer aan de koffie dan de koffieboer. Moyee Coffee wil dit veranderen en gaat daarin een flinke stap verder dan Fairtrade. Ze maken namelijk Fairchain koffie. Dit wil zeggen dat de bonen ook gebrand, gemengd en verpakt worden in het land van herkomst. Hierdoor blijft een groter deel van de winst achter in landen als Ethiopië en Kenia.

  Recente berichten

  Contact

  Neem gerust contact op als je een vraag hebt, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of progamma’s, of deel tips over eerlijke producten met een lange levensduur.