Nieuwsbrief augustus

N

Dag allemaal, in juli verstuurden we een speciale nieuwsbrief over onze crowdfundingsactie voor onze nieuwe beweging Just Enough. In deze nieuwsbrief praten we daarover je graag bij. Verder is er nieuws over diverse media-uitingen, over duurzaamheid bij kerken en over onze inspanningen om het onderwerp (on)eerlijke handel onder de aandacht te brengen. Veel leesplezier gewenst!

‘Duurzaamheid moet hoog op de agenda, ook bij kerken’

Sinds begin 2021 hebben we via ons programma ‘Genoeg om te leven in gemeenschappen’ tientallen lezingen gehouden over ons boek, waaronder veel lezingen in kerken. De Protestantse Kerk heeft hierover onlangs een artikel geplaatst op hun website. Het fonds van de PKN, Fonds Kerk & Wereld, maakt het programma financieel mede mogelijk. Onze inspanningen omtrent het programma hebben er mede aan bijgedragen dat duurzaamheid steeds hoger op de agenda komt, zowel bij lokale kerken als bij de landelijke PKN. We zijn overigens niet alleen actief bij de PKN maar ook bij andere kerkgemeenschappen, van alle mogelijk denominaties, en buiten de kerk, via onze andere initiatieven.

In de media, van weersextremen tot omgaan met inflatie

Tijdens de extreme hitte waar we helaas ook deze zomer mee te maken kregen, heeft Paul bij dit programma van BNR Nieuwsradio commentaar gegeven op de vraag: wat is er economisch gezien nodig om weersextremen zoals vandaag in de toekomst zoveel mogelijk te beperken? Als betrokken volger van Genoeg om te Leven zal het antwoord je niet verbazen: de weersextremen van vandaag laten zien dat er écht ander beleid nodig is. Topwetenschappers stellen immers dat de noodzakelijke vergroening en economische groei niet samengaan. We moeten dus onze focus verleggen van kwantitatieve groei (consumptiegroei en bbp-groei) naar kwalitatieve groei: groei van kwaliteit van leven. 

Ook gaf Paul recent in dit interview in de Stentor commentaar op de hoge inflatie en hoe we daar als huishoudens mee om kunnen gaan. (Blijkbaar weten media ons steeds beter te vinden, ook over onderwerpen die indirect raken aan een andere levensstijl.) Hij geeft als tip om op zoek te gaan naar duurzame producten met een lange levensduur, want die producten zijn over de hele levensduur vaak goedkoper dan niet-duurzame producten. Zo kun je én geld besparen (voor velen broodnodig, gezien de hoge inflatie) én bijdragen aan een beter milieu.

Update fondsenwerving Just Enough

In juli verstuurden we een speciale nieuwsbrief over onze crowdfundingsactie voor onze nieuwe beweging Just Enough. Met deze beweging willen mensen zoals jij concrete handvatten geven waarmee je met jouw consumptiekeuzes onderdeel kunt worden van de oplossing. Ook willen we je de kans geven om samen met anderen acties te ondernemen voor een eerlijkere en duurzamere wereld. 

De fondsenwervingsacties die we in juli begonnen zijn, hebben in korte tijd al enkele duizenden euro’s opgeleverd, wat geweldig is! Heel hartelijk dank alle bijdragen tot nu toe, daar zijn we heel blij mee! We zijn er nog niet, maar dit vinden we wel een heel mooi begin.

In de tekst en video op www.justenough.nl vertellen we je meer over de doelstellingen, de naam en toekomstige activiteiten van de nieuwe beweging. De webpagina is een voorproefje; in het najaar lanceren we de beweging officieel op een gloednieuwe website. Het potentieel is enorm: het thema leeft als nooit tevoren. Onze Britse zusterorganisatie Ethical Consumer groeit hard en heeft al zo’n 200.000 betalende leden. We hopen dus dat je ons wilt helpen om de beweging ook in Nederland groot te maken door te doneren. 
Je kunt een (eenmalige of periodieke) gift overmaken op NL66 RBRB 8835 1905 92 (Regiobank) t.n.v. Just Enough / Stichting Genoeg om te leven.
Je gift is fiscaal aftrekbaar.

Meld je aan voor de meet-up en denk mee over Just Enough

Op dinsdagavond 6 september om 20:00 uur organiseren we een online meet-up over Just Enough. We willen je dan graag meer vertellen over dit initiatief. Belangrijker nog: we willen graag van jou horen welke ideeën en suggesties je hebt. Je bent dus van harte uitgenodigd om aan te schuiven! Kom je ook?

Je kunt je hier inschrijven voor de meet-up.

Handel levert ontwikkelingslanden veel te weinig op

De afgelopen decennia zijn ontwikkelingslanden er door rijke landen tot aangezet om hun markten te openen voor mondiale vrijhandel, met als achterliggend idee dat handelsliberalisatie wederzijdse welvaartswinsten oplevert. In de praktijk blijven ontwikkelingslanden echter mede vanwege handelsliberalisering vastzitten in een armoedeval. Dit blijkt onder andere uit het feit dat er in ontwikkelingslanden miljoenen mensen werken voor consumptie in rijke landen. Paul en Matthias rekenden in 2019 voor het eerst uit dat voor Nederlandse consumptie maar liefst 10 miljoen mensen in ontwikkelingslanden slaafse arbeid verrichten, jaar in, jaar uit. Voor alle rijke landen samen werken er in ontwikkelingslanden zo’n 300 miljoen (!) mensen (waarbij de gezinsleden van de werkenden niet zijn meegerekend). Deze arbeid kan beter aangewend worden om deze landen zélf op te bouwen.

Met een hartelijke groet,

Matthias ~ Fleur ~ Ruben ~ Marjon ~ Dirk ~ Koos ~ Paul ~ Annet ~ Bjorn ~ Bert en steeds meer anderen!
Genoeg om te leven

P.S. leestip

Babette Porcelijn, bekend van het boek, De verborgen impact, waarin ze de verborgen milieu-impact van producten blootlegt, heeft eind vorig jaar een nieuw boek uitgebracht: Het happy 2050 scenario. Het boek raakt aan veel thema’s die wij in ons boek ‘Hoe handel ik eerlijk’ aan de orde stellen en staat boordevol tips hoe je kunt bijdragen aan een eerlijke en duurzame wereld. Voor een ultrakorte samenvatting van het boek, zie dit filmpje.

Over de auteur

Paul Schenderling

reactie

door Paul Schenderling

Recente berichten

Contact

Neem gerust contact op als je een vraag hebt, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of progamma’s, of deel tips over eerlijke producten met een lange levensduur.