Nieuwsbrief december 2022

N

De afgelopen weken is er veel aandacht voor de thema’s die we onder de aandacht brengen, zoals leven van genoeg en postgroei. Steeds meer mensen raken ervan doordrongen dat we in Nederland echt ons consumptiepatroon moeten veranderen om de aarde leefbaar te houden. Onze nieuwe beweging Just Enough en ons nieuwe boek Er is leven na de groei staan eveneens volop in de belangstelling. Dit is hét moment om Just Enough en het boek bij veel mensen op een positieve manier onder de aandacht te brengen. In deze nieuwsbrief vertellen we welke publicaties en social media je daarvoor kunt inzetten. Help je mee om onze boodschap deze maand onder de aandacht te brengen?

Nieuws over Just Enough

Onze nieuwe beweging Just Enough is gestart, met een compleet nieuwe uitstraling en nieuwe website. Inmiddels staan er al vijf dossiers open waar we onderzoek naar doen, over publiceren en actie voor ondernemen:

  • Digital detox: hoe kun je jouw digitale voetafdruk verkleinen?
  • Subtropisch genieten: hoe kun je verantwoord genieten van subtropische producten zoals koffie, chocolade en bananen?
  • Toerisme: inspirerende ideeën om vakanties te verduurzamen.
  • Zuivere zuivel: wist je dat zuivel bijna net zoveel impact heeft als vlees en dat er veel gezonde en lekkere alternatieve zijn?
  • Duurzaamheid: word jij ook moe van de term ‘duurzaam’ en vind je dat deze term te pas en te onpas wordt gebruikt? Is het niet eens tijd om mooie duurzaamheidsbeloften door te prikken en te praten over de olifant in de kamer, namelijk de Nederlandse cultus van consumptie?

En…: de eerste productbeoordeling staat online! Welke smartphone is met het meeste respect voor mens en milieu geproduceerd? Je leest het hier.

Vind je deze thema’s interessant? Je kunt onze berichten hier volgen en delen met familie, vrienden en collega’s via: InstagramTwitterFacebookLinkedIn.


Boek en boekpresentatie in Pakhuis de Zwijger

In de vorige nieuwsbrief vertelden we je over ons nieuwe boek ‘Er is leven na de groei’. Nu steeds meer wetenschappers stoppen met groei bepleiten, is dit het eerste boek in Nederland dat concreet laat zien hoe dit kan.

Er is ongelofelijk veel belangstelling voor het boek en dat is fantastisch! Want daarmee ontstaat er steeds meer draagvlak voor verandering die écht zoden aan de dijk zet, bij ministeries, decentrale overheden, bedrijven, politieke partijen, onderwijsinstellingen en media. Hieronder staan wat recente media-uitingen die je kunt delen in je eigen omgeving of organisatie om het lopende vuurtje aan te wakkeren.

De boekpresentatie op 22 november in Pakhuis de Zwijger was heel enthousiasmerend en de zaal was afgeladen vol. De uitgever, Evert de Vries, deed de oproep om ook lezingen te organiseren over het boek in de rest van het land. Wil je een lezing bij jou in de buurt organiseren? Neem dan contact op met Evert via evert <at> botuitgevers.nl. 

Wil je meer weten over het boek, over postgroei en over de initiatiefgroep? Daarvoor hebben we een aparte website opgericht onder het label Postgroei Nederland. Zie voor meer informatie www.postgroei.nl.

Steun onze initiatieven met een gift. Je kunt een (eenmalige of periodieke) gift overmaken op NL66 RBRB 8835 1905 92 (Regiobank) t.n.v. Just Enough / Stichting Genoeg om te leven. Je gift is fiscaal aftrekbaar.

De relevantie van de profeten anno nu

Webinar

In een eerdere nieuwsbrief vertelden we dat het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) een webinarreeks organiseert over de vraag: hoe groen is de Bijbel? Paul heeft samen met Bijbelwetenschapper Prof. Matthijs de Jong een aflevering verzorgd over de relevantie van de profeten anno nu. De aflevering is hieronder terug te kijken. De geluidskwaliteit laat her en der te wensen over maar dat maakt de inhoud natuurlijk niet minder interessant.

Kerstgroet

We hebben de profeten hard nodig, om ons te scherpen maar ook om de hoop vast te houden. Jesaja 32 opent met deze woorden (in de poëtische Naardense vertaling): 

Zie, voor gerechtigheid
wordt een koning koning, –
en voor recht worden vorsten vorst;
zijn zal zo’n man
   als een schuilplaats tegen stormwind,
   een beschutting tegen een stortbui, –
als greppels vol water in uitgedroogd gebied,
als de schaduw van een zware steenrots
   in een uitgebrand land.

In een tijd waarin regeringen en regeringsleiders veel te weinig actie ondernemen om de zwakkeren te beschermen en de toekomst van het leven op aarde veilig te stellen, is het een verademing dat we in deze Adventstijd de komst van een rechtvaardige Koning verwachten. Niet wij, maar Hij zal de wereld redden. Door Zijn voorbeeld te volgen, kunnen we daar geestelijk en praktisch naartoe leven. 

We wensen jullie een verwachtingsvolle Adventstijd en gezegende Kerstdagen toe!

Met een hartelijke groet,

Matthias ~ Fleur ~ Ruben ~ Marjon ~ Dirk ~ Koos ~ Paul ~ Annet ~ Bjorn ~ Bert ~ Deborah en steeds meer anderen!
Genoeg om te leven

Over de auteur

Paul Schenderling

reactie

  • Beste Paul,

    De leiding van Groene Kerk en A Rocha zouden je graag willen uitnodigen voor een discussieavond over het Genoeg om van te leven of alleen een lezing. Graag wil ik je hierover bellen.

Recente berichten

Contact

Neem gerust contact op als je een vraag hebt, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of progamma’s, of deel tips over eerlijke producten met een lange levensduur.