Postgroei Nederland: samen het tijdperk na de groei verbeelden

P

Over postgroei

Wij zien dat een ruime meerderheid van de Nederlanders vindt dat Nederland meer moet doen om de grote mondiale milieucrises, waaronder de klimaatcrisis, aan te pakken. Ook zien we dat topwetenschappers erop wijzen dat het huidige groenegroeibeleid niet volstaat, omdat er geen wetenschappelijk bewijs voor is. Gelukkig is er een alternatief: postgroei. Postgroei gaat over veel meer dan alleen vergroening. Het is een nieuw verhaal voor Nederland, een ambitieus, wetenschappelijk gefundeerd, waardengedreven, sociaal en realistisch verhaal. Postgroei draait om het verleggen van de focus van kwantitatieve groei (consumptie- en bbp-groei) naar kwalitatieve groei (groei van kwaliteit van leven).

Wij geloven dat Nederland deze verandering in gang kan zetten door een forse verschuiving van belasting van arbeid naar consumptie. Deze inkomensneutrale maatregel resulteert in een forse verspillingsreductie in de economie. Dat zorgt niet alleen voor veel betere milieu-uitkomsten maar ook voor een tastbare verbetering van de welvaart voor iedereen. (Voor inzicht in de verbetermogelijkheden van een concreet huishouden: zie onze interactieve huishoudtool.) Ook zal de maatregel leiden tot nieuwe deelinitiatieven en op termijn tot meer vrije tijd en minder stress. Zo ontstaat er dus ruimte voor mensen om meer bezig te zijn met dat wat werkelijk gelukkig maakt.

Boek: ‘Er is leven na de groei’

Met 12 deskundigen uit 11 politieke partijen hebben we deze en nog vele andere aspecten van onze visie vervat in een boek dat in oktober 2022 is verschenen: Er is leven na de groei: Hoe we onze toekomst realistisch veiligstellen.

Nu steeds meer wetenschappers stoppen met groei bepleiten, is dit het eerste boek in het Nederlandse taalgebied dat laat zien hoe dit kan.

Dit nieuwe verhaal voor Nederland is ambitieus, wetenschappelijk gefundeerd, waardengedreven, sociaal en realistisch.

Over Postgroei Nederland

Om mensen en organisaties te inspireren en ondersteunen bij deze verandering zijn wij Postgroei Nederland gestart. Wij zijn een groep betrokken professionals die samen het tijdperk na de groei doordenken en verbeelden en daarover schrijven, spreken en adviseren. Wij zijn pioniers op het terrein van postgroei en beschikken over de nieuwste inzichten uit de wetenschap en de praktijk over de manieren waarop mensen en organisaties katalysatoren kunnen zijn van de sociaaleconomische veranderingen die de 21ste eeuw van ons vraagt.

Voor meer informatie over postgroei verwijzen we naar de website van Postgroei Nederland.

Postgroei Nederland

Recente berichten

Contact

Neem gerust contact op als je een vraag hebt, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of progamma’s, of deel tips over eerlijke producten met een lange levensduur.