Het doel van dit programma is om liefde en recht meer laten stromen in ons leven, met als gevolg minder uitbuiting en het ontstaan van nieuwe levensvreugden.
De lokale communities zijn de basis
We doen dit door de vorming van lokale communities. Vaak zijn deze communities gelieerd aan kerken maar dat hoeft niet. In de communities gaan mensen samen aan de slag om eerlijker en duurzamer te leven. Het hoe en wat worden niet voorgeschreven. Elke lokale community bepaalt zelf haar prioriteiten en de middelen om de gestelde doelen te halen. Dat kan heel eenvoudig zijn. Bijvoorbeeld het concept van de Groene Tafel. Een Groene Tafel betekent dat de community elk kwartaal een gezamenlijke maaltijd organiseert. Na de maaltijd vertellen de deelnemers aan elkaar wat ze het vorige kwartaal hebben gedaan om eerlijker en duurzamer te leven. En wat ze van plan zijn om in het volgende kwartaal te doen. Zo bieden ze elkaar bemoediging en nieuwe ideeën.
Inspiratie en support vanuit de landelijke community

Vanuit de landelijke community ondersteunen we de lokale communities met inspiratie en praktische support. Hierbij kun je denken aan lezingen, workshops, inhoudelijke ideeën, huishoudboekjes die een nieuwe levensstijl illustreren, enzovoorts. Ook kunnen lokale communities gebruik maken van het adviseursnetwerk van professionals die veel weten van duurzaamheid en eerlijke handel. Daarnaast bieden we inhoudelijke materialen en coaching aan voor predikanten. De ondersteuning voor lokale communities wordt mede mogelijk gemaakt voor financiële steun van Fonds Kerk & Wereld, het fonds van de landelijke PKN.
Een praktische en geestelijke opgave
Het leven delen is niet alleen een praktische opgave, het vraagt ook om te werken aan jezelf: wat is mijn relatie tot spullen? Ben ik bereid om te delen? Hoe verrijkt dit mijn leven? Met andere woorden: we hebben een spiritualiteit van spullen nodig. Leven van genoeg kan ook een persoonlijke bevrijding betekenen, een bevrijding van zorgen en uitputting bijvoorbeeld. Daardoor ontstaat er ruimte voor nieuwe levensvreugden en voor meer verbinding met elkaar. Daarom willen we in dit programma veel aandacht besteden aan inspiratiebronnen: de liefdevolle en rechtvaardige woorden van God en onze relaties met elkaar.
Een vergezicht
Wie spullen deelt, ontmoet vaker spontaan andere mensen. Wat begint met spullen delen, kan uitmonden in het leven delen. Stel je eens het volgende praktische vergezicht voor:

Er was eens een wijkkerk. Een van de vele gemeenten en parochies die samen, en toch elk op hun eigen manier, proberen om het recht te zoeken bij het voorzien in hun levensbehoeften. Drie keer in de week is het deelmiddag. Leden zijn bezig om het depot in het wijkgebouw te ordenen en om de producten- en dienstencatalogus op de kerkapp bij te werken. Er staat een ontmoetingstafel met verse koffie en koekjes. De kerktuin is symbolisch omgetoverd tot moestuin (de gemeenschappelijke tuin waar de bulk van hun groenten vandaan komt ligt net buiten de kern) en op de parkeerplaats staan verschillende typen deelauto’s en deelfietsen.
van spullen delen naar het leven delen
Mensen lopen in en uit. Ze komen spullen afhalen en terugbrengen: elektronica, klusspullen, keukengerei, speelgoed, boeken, tuingereedschap en vrijetijdsspullen. Het zijn zowel nieuwe als gebruikte spullen. De gebruikte spullen ruilt men, deelt men of geeft men weg aan buurtgenoten die het nodig hebben. De nieuwe spullen zijn ingekocht via het collectief dat alle producten onderzoekt op rechtvaardigheid en namens hen in gesprek gaat met leveranciers. De vergoeding van de reparateurs en beheerders, de verzekering van de duurdere deelspullen, het onderhoud van de tuinen en steeds meer onderlinge diensten, zoals coaching en schilderwerk, lopen via een lokale coöperatie.
Ontmoeting en inspiratie
Ze blijven nog even hangen bij de ontmoetingstafel. Ze praten na over de viering van de afgelopen zondag, Koninkrijkszondag. En ze nemen de tijd om elkaar te vragen hoe het gaat. Er heerst een opgewekte sfeer. In de wijk begint Het leven delen steeds bekender te worden.
Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Genoeg om te Leven? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief via dit formulier op onze nieuwe website die we aan het bouwen zijn.
[2] Bron: Paul Schenderling & Matthias Olthaar 2019. Zie: genoegomteleven.nl/onderzoek-moderne-dagloners.
[1] Bron: Babette Porcelijn 2018. Bereken je eigen impact via mijnverborgenimpact.nl.