10 miljoen mensen doen slaafse arbeid voor Nederlandse consumptie

1

Eind 2019 hebben Paul Schenderling en Matthias Olthaar aan de hand van een nieuwe rekentechniek voor het eerst concreet gemaakt hoeveel mensen in niet-westerse landen werken ten dienste van de Nederlandse economie. Het blijkt dat in het mondiale Zuiden 10 miljoen mensen slaafse arbeid verrichten voor Nederlandse consumptie.

Via de onderstaande links zijn de uitkomsten en implicaties van deze berekening te vinden:

  • In december 2019 verscheen een uitgebreid interview in De Nieuwe Koers, geschreven door Alain Verheij. Een samenvatting van dit interview verscheen in het Nederlands Dagblad.
  • In dezelfde maand hebben Matthias en Paul twee artikelen geschreven op Sargasso. Het eerste artikel gaat over de berekening en de achterliggende verklaringen. Het tweede artikel gaat over de ethische en politieke vragen die deze bevindingen oproepen.
  • In januari 2020 verscheen naar aanleiding van de eerdere publicaties een interview in het Reformatorisch Dagblad over een eerlijke prijs voor ons voedsel.
  • In september 2022 hebben Matthias en Paul een wetenschappelijk paper over dit onderwerp gepubliceerd in economisch tijdschrift ESB. Naar aanleiding van dit interview gaven Paul en Matthias een interview op Radio 1.
  • We hebben alle berekeningen die ten grondslag liggen aan het onderzoek volledig transparant gemaakt en online beschikbaar gesteld. Zie het uitgebreide rekenblad.

Recente berichten

Contact

Neem gerust contact op als je een vraag hebt, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of progamma’s, of deel tips over eerlijke producten met een lange levensduur.