In het programma ‘Genoeg om te leven in gemeenschappen’ gaan lokale communities aan de slag om eerlijker en duurzamer te leven. Vanuit de landelijke community ondersteunen we de lokale communities met inspiratie en praktische support. De ondersteuning voor lokale communities wordt mede mogelijk gemaakt voor financiële steun van Fonds Kerk & Wereld, het fonds van de landelijke PKN. Hieronder hebben we een aantal mogelijkheden voor inspiratie en praktische ondersteuning op een rijtje gezet. Staat de inspiratie of support die jij zoekt er niet bij? Neem dan contact met ons op. Wij ontwikkelen graag ondersteuning op maat.
Inspiratie en support: de werkvormen
- Thema-avond met gastspreker: in vele plekken in het land organiseren we thema-avonden over manieren om eerlijker en duurzamer te leven. We doen dit ook in samenwerking met Groene Kerken. We bespreken vooraf graag de insteek die bij jullie past. Is het verhaal voor een gelovig of seculier publiek of beide? Is de doelgroep al bezig met deze thema’s of nog niet? Willen jullie een uitdagend of vooral een praktisch verhaal?
- Boekenclub/leesclub over het boek ‘Hoe handel ik eerlijk’: veel mensen geven aan dat het boek hen raakt. Het kan daarom heel inspirerend zijn om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Op diverse plekken in het land zijn groepjes enthousiaste lezers die boekenclub/leesclub-avonden organiseren. Ds. Sam Janse heeft gespreksvragen opgesteld. De gespreksvragen zijn hier te downloaden. Ook is het uiteraard mogelijk om ons uit te nodigen het boek toe te lichten of met ons in gesprek te gaan.
- Filmavond met gastspreker: een film die de boodschap van ‘Genoeg om te leven in gemeenschappen’ op een prachtige manier verbeeldt, is Thank You for the Rain. We merken dat deze film veel impact kan hebben. Ook communiceert een film voor veel mensen aansprekender dan een lezing of tekst. Daarom is het organiseren van een filmavond een aanrader. De film kan (tegen een schappelijke betaling) gedownload worden bij de producent.
- Een gesprekskring over eerlijker en duurzamer leven: om echt eerlijker en duurzamer te leven is het nodig om het thema met regelmaat terug te laten komen. En om daarbij telkens de verdieping en het gesprek op te zoeken. Daarvoor is een gesprekskring een prima werkvorm. Speciaal voor gesprekskringen heeft de werkgroep ‘Eenvoudig leven’ een gespreksbundel geschreven met korte bijbelstudies over deze thema’s. De gespreksbundel is voor slechts € 12,99 (en als ebook voor € 7,99) verkrijgbaar.
- Themadiensten en preekschetsen: om het thema regelmatig terug te laten komen, is het organiseren van themadiensten een mooie vorm. Daarom hebben we dit thema breed onder de aandacht gebracht bij predikanten, onder andere op een theologenmiddag van de werkgroep ‘Eenvoudig leven’. In de werkgroep is Genoeg om te leven vertegenwoordigd en een aantal predikanten. We helpen graag bij het organiseren van themadiensten. Dat kan op locatie zijn maar ook op de achtergrond. Bijvoorbeeld in de vorm van een gesprek met een ervaren collegapredikant of middels een preekschets. Ook Micha Nederland biedt twee keer per jaar ideeën voor themadiensten.
- Workshop ‘hoe word ik een vega-burger?’ (de titel is uiteraard ludiek). De workshop draait om de vraag hoe we in de toekomst ons huishouden willen vormgeven. Concreet gaat het over onze toekomstige huishoudboekjes en de keuzes die we daarin willen gaan maken. Na een korte inleiding gaan de deelnemers aan de slag met interactieve digitale tool waarmee jullie je toekomstige huishoudboekje kunnen simuleren. Het is heel belangrijk om goed over deze keuzes na te denken, want als je huishoudboekje eenmaal een bepaalde omvang heeft, dan zit je daar vaak voor langere tijd aan vast. Door aan allerlei knoppen de tool te draaien, krijgen de deelnemers inzicht in de effecten van jullie keuzes op het toekomstige huishoudboekje en op de sociale en ecologische impact daarvan. Nadat we in groepjes met de tool aan de slag zijn geweest, gaan we met elkaar in gesprek om van elkaar te horen welke keuzes we willen maken.
- Workshop minimalisme/ontspullen: samen met theoloog en minimalist Anne Marije Baars zijn we bezig met het opzetten van en workshop over een andere omgang met spullen.
- Advies van een van onze professionals: het kan ook zo zijn dat jullie community al enige tijd aan de slag is en behoefte heeft aan advies. Bijvoorbeeld advies over praktische vragen rondom verduurzaming en eerlijke economie. Of om advies hoe dit thema op een goede manier verbonden kan worden met geloof. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan over coaching. Wat jullie vraag ook is: jullie kunnen bij ons netwerk van professionals terecht voor passende ondersteuning.
Wordt vervolgd
Hierboven staan al flink wat opties voor inspiratie en ondersteuning genoemd. Maar de opties zijn niet bedoeld als gestandaardiseerd aanbod op uit te kiezen. Integendeel, we willen lokale communities juist aanmoedigen om te vragen waar behoefte aan is. Zodat wij aan de slag kunnen om een ondersteuningsaanbod op maat te doen. Als je behoefte hebt aan specifieke inspiratie of support, neem dan contact met ons op.