Hoera, richting het einde van de lockdown kwamen de eerste verzoeken voor lezingen, workshops en vieringen weer binnen! Daar zijn we blij mee, want we merken dat persoonlijk contact de voornaamste manier is waarop de boodschap van leven van leven van genoeg zich verspreidt. Verderop in de nieuwsbrief geven we hierover een korte update. Verder is er nieuws over samenwerking met de werkgroep Eenvoudig leven en blikken we terug op de reacties op een interview in Trouw, afgelopen 3 januari.
Samenwerking met werkgroep
Onlangs kregen we het verzoek van de werkgroep Eenvoudig leven om nauwer te gaan samenwerken. De werkgroep is een netwerk van theologen en andere betrokkenen bij protestantse kerken die activiteiten organiseren die de bewustwording rondom het thema geloof en duurzaamheid stimuleren. De werkgroep is bekend van de open brief aan de PKN, begin vorig jaar. De werkgroep heeft vorig jaar ook een bijbelstudieboekje ‘Eenvoudig leven’ gepubliceerd. De werkgroep blijft zelfstandig opereren, waarbij we de samenwerking zoeken waar dat nuttig is. Zo krijgen we met enige regelmaat verzoeken van predikanten om ondersteuning bij het agenderen van het thema. De werkgroep heeft materialen en een netwerk om hierbij te kunnen helpen.
Reacties op interview in Trouw
De redactie van Trouw had er lucht van gekregen dat Paul wat wissels in zijn leven had omgezet om meer tijd te maken voor sociale en ecologische rechtvaardigheid. Trouw-redacteur Lodewijk Dros maakte daarvan dit persoonlijke interview (de foto is van Bram Petraeus). We hebben er bijzonder veel reacties op gekregen. De meest gehoorde reactie is: “dit verwoordt wat ik ook voel. Ik zou er ook meer mee willen doen. Maar weet niet waar te beginnen.” In het team praatten we na over deze reacties. Een waardevol inzicht dat we eruit halen, is: vertel aan elkaar dat je bezorgd bent over bijvoorbeeld het klimaat. Want als je er vanuit je eigen gevoel over vertelt, blijken mensen mee te voelen. Erover vertellen helpt bovendien om anderen tot actie aan te zetten.
Aan wie wil jij deze week vertellen wat er op je hart ligt?
Plastic free February en meer
De verzoeken voor lezingen stromen gelukkig weer binnen. Daar zijn we heel dankbaar voor. Het varieert van het verzorgen van kerkdiensten tot aan het geven van workshops op verschillende zondagen bij Fruitful City op de Floriade. In de Keizersgrachtkerk in Amsterdam wordt in februari een driedelige serie themadiensten georganiseerd, afgesloten door een lezing over Hoe handel ik eerlijk, op 1 maart. Op donderdag 10 februari verzorgen we een webinar voor A Rocha in het kader van Plastic Free February. Ook zijn er bedrijvenclubs, festivals en andere partijen die ons weten te vinden. Wil jij ook graag een lezing in jouw kerk of organisatie? Laat het ons weten!
Kijktip: film over Heschel
Abraham Joshua Heschel wordt gezien als de belangrijkste Joodse rabbi uit de 20e eeuw. Hij is van Poolse komaf en vluchtte tijdens WOII naar de Verenigde Staten. Zijn boek ‘De profeten‘, over de Joodse profeten uit het Oude Testament, is een van de inspiratiebronnen voor Hoe handel ik eerlijk geweest. Wist je dat Heschel dit boek geschreven heeft, omdat hij zag hoeveel invloed de profeten hadden in Afro-Amerikaanse kerken en hun burgerrechtenbeweging? En wist je dat Martin Luther King, toen het boek in 1962 uitkwam, zo ongeveer elke zin onderstreept heeft? En dat Heschel en King daarna arm in arm in de voorste linie de beroemde mars van Selma naar Montgomery hebben gelopen? Van deze en andere gebeurtenissen is een indrukwekkende documentaire gemaakt. De docu is te zien via de website van de Amerikaanse publieke omroep. Aanrader!
Met een hartelijke groet,
Matthias ~ Fleur ~ Ruben ~ Marjon ~ Dirk ~ Lysanne ~ Paul ~ Annet ~ Bjorn ~ en steeds meer anderen!
Genoeg om te leven