Dag allemaal, vorige week kwam er een nieuw IPCC-rapport uit, over de gevolgen van de klimaatcrisis nu en straks. Het rapport, dat we verderop samenvatten, maakt de veranderingen waar we aan werken des te urgenter. Elke handeling telt. In de nieuwsbrief geven we een update waar we vanuit de stichting zoal mee bezig zijn. Er is ook een aantal nieuwe publicaties, waaronder dit interview met Paul over leefstijlverandering in VU Magazine. Ook stellen we een van de nieuwe vrijwilligers aan jullie voor.
Ethical Consumer Nederland
Recent heeft de eerste redactievergadering van de inhoudelijk redacteuren van dit programma plaatsgevonden. De redactie heeft als taak om de inhoudelijke teksten voor het programma voor te bereiden: een mix van artikelen, columns, ervaringsverhalen, toegankelijke uitleg van nieuwe wetenschappelijke inzichten, explainervideo’s, en nog veel meer. De precieze vorm waarin we deze inhoud willen ontsluiten, gaan we nader onderzoeken. De redactie bestaat uit Marjon, Bjorn en Matthias (bekende namen binnen de stichting) en Corstin Dieterich en Peter Rus (nieuwe namen). Verder hebben we Koos van Noppen in de redactie verwelkomd (hieronder stelt hij zich aan jullie voor). Hij zal in de redactie een leidende rol gaan spelen. Koos is een ervaren journalist en een enthousiaste ‘groene vogel’, zoals hij milieubewuste mensen graag noemt. We zijn blij dat hij dit programma komt versterken!
Even voorstellen: Koos van Noppen
Mijn naam is Koos van Noppen (58), geboren Rotterdammer en sinds 1985 woonachtig in Amersfoort. Ik ben werkzaam als journalist, parttime in dienst van de missionaire organisatie IZB. Eerder werkte ik bij de EO, het Nederlands Dagblad, diverse kerkelijke bladen en in de bedrijfsjournalistiek. In 2018 schreef ik het pamflet ‘Messentrekkers bij de Nachtwacht’, dat er op neerkomt dat zorg voor de schepping geen module is die je naar believen kunt weglaten uit een christelijke levensstijl. Sindsdien spreek en schrijf ik geregeld over nut en noodzaak van een eenvoudig leven. Ik ben getrouwd met evergreen Beppie de Vries, aan wie ik veel schatplichtig ben, als het gaat om een groene levensstijl; we hebben twee volwassen kinderen.
In mijn vrije tijd lees ik veel, vooral kranten, bladen en blaadjes, ik maak muziek en doe vrijwilligerswerk, onder andere bij de Raad van Kerken en de afvalarme supermarkt ‘De Nieuwe Graanschuur’.
Samenvatting IPCC-rapport
De beste samenvatting die wij tot nu toe lazen van het laatste IPCC-rapport is van Oliver Millman, journalist bij de Britse krant The Guardian. We vinden zijn samenvatting zo sterk vanwege de gekozen invalshoek: schrijnend onrecht (“a harrowing tale of injustice”). Veruit de meeste media-uitingen over de klimaatcrisis zijn vanuit westers perspectief, terwijl juist de 3,5 miljard mensen in veelal arme landen rond de evenaar het hardst geraakt worden. We hebben de samenvatting vertaald (en iets ingekort) en je kunt deze hier lezen en delen via social media.
Er is leven na de groei
Steeds meer mensen, onder wie velen van jullie, raken ervan overtuigd dat doorgaan met economische groei meer kapot maakt dan ons lief is. Tegelijkertijd zijn er nog veel (terechte) vragen over stoppen met groei. Wat is de noodzaak? Wat is ervoor nodig? En wat levert het op? Onlangs werkte Paul mee aan een aflevering van Bram de Podcast over deze prangende vraag. Vrijwel alle relevante voors en tegens komen aan bod. Deze aflevering is daarom een prima introductie voor iedereen die meer wil weten over leven na de groei. De podcast is hier te beluisteren.
We zijn in het programma ‘Postgroei’ bezig om deze ideeën om te zetten in een boek voor een breed publiek. Onlangs kregen we het nieuws dat een uitgever verder met ons in gesprek wil over dit idee. We gaan het binnenkort verder met ze verkennen.
Met een hartelijke groet,
Matthias ~ Fleur ~ Ruben ~ Marjon ~ Dirk ~ Lysanne ~ Paul ~ Annet ~ Bjorn ~ en steeds meer anderen!
Genoeg om te leven