Opiniestuk in Trouw: een beetje kerk vecht tegen uitbuiting

O

Op woensdag 20 oktober jl. verscheen er een opiniestuk in Trouw van Matthias Olthaar en Paul Schenderling, beide betrokken bij deze community, over uitbuiting van mensen in verre landen. De aanleiding voor het stuk is het onderzoek dat protestantse kerken onlangs hebben ingesteld naar hun rol in het koloniale verleden. Terecht geeft PKN-scriba René de Reuver aan dat onderzoek naar het verleden direct als een spiegel voor het nu moet werken. Want is de uitbuiting van niet-westerse landen eigenlijk wel gestopt toen de slavernij werd afgeschaft?

Hedendaagse vormen van uitbuiting

Het artikel gaat over hedendaagse vormen van uitbuiting. We refereren in het artikel onder andere aan ons onderzoek over het aantal moderne dagloners. Deze moderne dagloners uit niet-westerse landen werken ten dienste van de Nederlandse economie. Vaak krijgen ze slecht betaald en werken ze onder slechte omstandigheden. Ook hebben ze meestal geen sociaal vangnet. Het aantal mensen dat in deze omstandigheden werkt voor Nederland is onthutsend groot. Over dit onderzoek hebben eerder gepubliceerd in onder andere de Nieuwe Koers en Sargasso. We willen er binnenkort een wetenschappelijk artikel over publiceren.

Over de auteur

Paul Schenderling

Geef een reactie

Recente berichten

Contact

Neem gerust contact op als je een vraag hebt, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of progamma’s, of deel tips over eerlijke producten met een lange levensduur.