Ons verhaal

O

eerlijk en duurzaam leven

Net als vele anderen proberen we in ons persoonlijke leven zo duurzaam en fair mogelijk te leven. In 2018 zagen we de film Thank you for the rain (zie de trailer hieronder; de film is een absolute aanrader!).

In de film gaan Kisilu en Christina in hun eigen (kerk)gemeenschap aan de slag met het planten van bomen. We vroegen ons af: waarom doen lokale (kerk)gemeenschappen in Nederland niet méér om liefde en recht te laten stromen?

Hoeveel mensen zijn de dupe van ons handelen?

Naast deze aangrijpende film hadden we talloze andere documentaires gezien over sociaal onrecht en ecologische schade als gevolg van ons economisch handelen. In 2019 stelde theoloog en schrijver Alain Verheij ons de vraag: hoeveel mensen zijn hier nu eigenlijk de dupe van? Het bleek dat deze vraag nog nauwelijks was onderzocht.

Per Nederlands huishouden dreigt het leefgebied van twee huishoudens in arme landen onbewoonbaar te worden.

Wat de gevolgen van de klimaatcrisis betreft blijkt uit de Climate Vulnerability Monitor van onafhankelijk onderzoeksinstituut Dara dat er jaarlijks zo’n vierhonderdduizend mensen vroegtijdig sterven aan de gevolgen van klimaatverandering. Per huishouden in een rijk land als Nederland dreigt het leefgebied van twee huishoudens in arme landen rond de evenaar door hitte en droogte onbewoonbaar te raken.

Over de vraag hoeveel mensen in armen landen bijdragen aan de Nederlandse economie was überhaupt nog niets bekend. Dus wij maakten zelf een berekening. De uitkomsten waren onthutsend. Voor al onze huishoudens en bedrijven samen werken per Nederlands huishouden twee moderne dagloners in niet-Westerse landen, voltijds, jaar na jaar. Zij werken zoveel uren tegen zulke lage lonen, dat de meeste van hen in slechte omstandigheden werken en leven.

Per Nederlands huishouden werken voltijds twee onderbetaalde dagloners.

De start van de community

Toen we publiceerden hoeveel moderne dagloners er voor ons werken, hebben we heel veel reacties gekregen. De meest gestelde vraag is: wat kan ik doen als ik niet wil bijdragen aan deze uitbuiting van mensen en de aarde? We schreven hierover een boek en we zijn een community begonnen met in eerste instantie twee programma’s, ondersteund door een professioneel adviseursnetwerk.

De visie achter de programma’s is: oefen je erin om de liefdevolle en rechtvaardige woorden van God te laten stromen in je leven. Concreet betekent dit dat je zo handelt dat je al het andere leven op de aarde zo min mogelijk aantast. Bijvoorbeeld door spullen te delen en te repareren, bij het kopen van nieuwe producten scherp te letten op de levensduur en wijze van produceren, en meer plantaardig voedsel en plantaardige materialen te gebruiken. Al snel kwamen we erachter dat de liefde een verrassing in petto heeft. Want als je gaat delen, ontstaan er vele nieuwe levensvreugden: meer rust, passie, tijd, sociale contacten, aandacht, gezondheid, betekenis en ontspanning.

Vertaling naar de praktijk

Wil je meedoen? Hieronder staan de mogelijkheden!

Recente berichten

Contact

Neem gerust contact op als je een vraag hebt, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of progamma’s, of deel tips over eerlijke producten met een lange levensduur.