Iedereen kan tof zijn, want iedereen kan delen

I

Op 4 februari 1968 gaf Martin Luther King een overdenking over een bekend verhaal uit het Nieuwe Testament, waarin de leerlingen van Jezus vragen wie van hen het belangrijkste is. Martin Luther King brengt het antwoord van Jezus verrassend dichtbij: “Ik wil dat jullie de eerste zijn in vrijgevigheid. Dáár moeten jullie je verlangen op richten.” Hieronder kun je het audiofragment beluisteren, en daaronder een Nederlandse vertaling ervan lezen.

Nederlandse vertaling:

Ik wil dat jullie zien wat Jezus écht antwoordde. Dit antwoord is heel interessant. Je zou verwachten dat Jezus zijn leerlingen zou veroordelen: “Jullie gaan je boekje te buiten. Jullie vraag is egoïstisch. Waarom vragen jullie dit?”

Maar dat deed Jezus niet. Hij deed iets totaal anders. Hij zei in de kern dit: “Ah, ik zie dat jullie de eerste willen zijn. Jullie willen tof zijn. Jullie willen belangrijk zijn. Jullie willen ertoe doen. En het is goed dat jullie dit willen. Als jullie Mijn leerlingen willen zijn, dan moet je dit willen.”

Maar dan herschikt Jezus hun prioriteiten.

“Ja, geef jullie verlangen niet op. Het is een goed verlangen, als je het goed richt, als je het niet bederft. Maar Ik wil dat jullie de eerste zijn in liefde. Ik wil dat jullie de eerste zijn in goedheid. Ik wil dat jullie de eerste zijn in vrijgevigheid. Dáár moeten jullie je verlangen op richten.”

En zo kantelde Jezus de situatie door een nieuwe definitie van belangrijkheid te geven. En weten jullie hoe Hij dat voorstelde? Hij zei: “Ik kan jullie het tof zijn niet geven. En ik kan jullie ook niet belangrijk maken. Jullie moeten het verdienen. Wie echt tof wil zijn, moet zichzelf geven. De belangrijke posities behoren toe aan hen die zich bereid hebben getoond.”

En zo gaf Jezus ons een nieuwe norm wat tof zijn betekent. Je wilt belangrijk zijn? Prachtig! Je wilt ertoe doen? Prachtig! Je wilt tof zijn? Prachtig! Maar erken eerst dat de toffe mensen onder jullie de mensen zijn die dienstbaar zijn. Dat is de nieuwe definitie van belangrijkheid.

Weten jullie wat ik zo mooi vind aan deze nieuwe definitie? Het betekent dat iedereen tof kan zijn, want iedereen kan dienen. Je hebt geen diploma nodig om te dienen. Je hoeft geen grammatica te kennen om te dienen. Je hoeft Plato en Aristoteles niet te lezen om te dienen. Je hoeft niets te weten over de relativiteitstheorie van Einstein om te dienen. Je hebt alleen maar een hart vol genade te hebben, een ziel die voortgedreven wordt door liefde. En jij kunt die dienaar zijn.

Over de auteur

Paul Schenderling

Geef een reactie

Recente berichten

Contact

Neem gerust contact op als je een vraag hebt, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of progamma’s, of deel tips over eerlijke producten met een lange levensduur.