Essay in Trouw: ‘Groei put niet alleen de aarde maar ook mensen uit’

E

Op 23 januari verschijnt er een voorpublicatie van het boek ‘Hoe handel ik eerlijk?’ in Trouw. De voorpublicatie heeft de vorm van een essay: ‘Stop de economische groei! Ze put niet alleen de planeet, maar ook de mens uit’.

Lees het essay hier.

Steeds meer wetenschappers bepleiten om economische groei een halt toe te roepen. Toch is er maar weinig maatschappelijke steun voor. Een oorzaak is dat betogen tegen groei te zwaar leunen op het argument dat groei natuurlijke hulpbronnen uitput. Er is weinig aandacht voor het feit dat groei ook mensen uitput. Het pleidooi tegen groei kan aanzienlijk aan steun winnen als we inzien dat ontgroeien óók goed is voor mensen.

Paul Schenderling en Matthias Olthaar in Tem het groeimonster, 23 januari in Trouw.

Over de auteur

Paul Schenderling

reactie

  • Je hoeft alleen maar naar de financieringssvoorwaarden in de veehouderij te kijken om te zien dat agrariërs onder een enorme hypoheekstress en werkdruk zitten. Zonder uitbreiding geen financiering en zonder financiering geen voer. Goed dat Triodos als partner in het MVONederland collectief boeren natuurlijk stapt om ook niet-biologische boeren te helpen om de transitie in te zetten, misschien dat daardoor de kussens eens flink opgeschud worden.

Recente berichten

Contact

Neem gerust contact op als je een vraag hebt, schrijf je in voor onze nieuwsbrief of progamma’s, of deel tips over eerlijke producten met een lange levensduur.